fbpx
  • Home
  • /Wedding Tips
  • /ELAK DI TIPU “WEDDING PLANNER”, BAKAL PENGANTIN JANGAN MUDAH TERPEDAYA
ELAK DI TIPU “WEDDING PLANNER”, BAKAL PENGANTIN JANGAN MUDAH TERPEDAYA

ELAK DI TIPU “WEDDING PLANNER”, BAKAL PENGANTIN JANGAN MUDAH TERPEDAYA

Sejak kebelakangan ini, ramai kisah viral mengenai “Wedding Planner” yang menipu duit bakal pengantin sehari sehingga Rm 50,000 . Alamak kenapa macam tu sekali ? Apa yang menyebabkan hal macam ni boleh terjadi. Tak ada usul periksa ke ? Salah siapa ?
.
Tapi agak keterlaluan juga kalau hal menipu pelanggan ni sampai merosakkan nama “Wedding Planner” yang lain juga. Umpama kata pepatah kerana nila setitik, rosak susu sebelangga.
.
Justeru itu, apa tindakan atau lagkah-langkah yang perlu diambil untuk mengatasi masalah kena tipu ini. So disini, Tun nak share sikit tips bagaimana nak pilih “Wedding Planner” yang betul.

Β 

1. BUAT KAJIAN (RESEARH)

𝟏. πŒπ„πƒπˆπ€ π’πŽπ’πˆπ€π‹
Melalui media sosial juga korang boleh check feedback client mereka. Ofkoz la ada yang comment servis dia ok ke tak kan.

𝟐. πŠπ„π‹π”π€π‘π†π€/πŠπ€π–π€π-πŠπ€π–π€π
Korang juga boleh minta review pada kawan-kawan atau keluarga korang yang pernah guna servis dengan mana-mana “Wedding Planner”. Costing untuk servis-servis yang lain juga korang kena tahu. Apa beza ambil full package dengan ala carte seperti contoh Fotografi, Doorgift, Baju, Pelamin dan sebagainya. Kalau Full Package, semua dah all in. Korang cuma goyang kaki sahaja tunggu nak kahwin.

Β 

2.BEZAKAN TAWARAN MURAH DENGAN TAWARANYANG TAK MASUK AKAL

Selalunya setiap bulan pasti ada promosi yang di buat oleh mana-manapihak mengenai perkahwinan ni. Ada yang nak free ke korea lah, free makanan tambahan lah, free pelamin yang bernilai RM 10K lah dan macam-macam lagi. Korang kena buat perbezaan dulu apa betul ke tidak dengan harga dan tawaran yang diberikan tu. Nnati dah bayar deposit , mula lah nak [utar belit kenyataan tak sama masa mula-mula korang nak buat booking dulu. Manissssss jeeeee.!

Β 

3.BERJUMPA SECARA BERDEPAN

Takkan korang nak deal by phone sahaja kan. Better jumpa dahulu sebelum buat apa-apa pembayaran deposit. Jumpa depan-depan nak bincangkan apa yang korang inginkan . Kena ke tidak dengan citarasa korang. Jangan terus angguk setuju je. Kahwin ni Sekali sahaja tahu tak. Kalau nak kahwin 4x tu tak tahu lah , mungkin korang orang yang sangat kaya . Hihihihih

Β 

4.DAPATKAN SEBUTHARGA

Dah buat review untuk bebebrapa wedding planner pilihan korang , mesti kena tanya harga dulu kan. So, jangan tanya satu wedding planner sahaja. Pilih juga wedding planner the best dan minta harga daripada mereka. So korang boleh buat perbezaan apa yang ada, apa yang ok, apa yang perlu dan harga nya ok x.

Β 

5.FOOD TASTING

Dan last sekali, bila dah jumpa dan dah minta harga , korang boleh rasa pula makanan mereka. Ok tak variasi lauk mereka dengan test korang. Selalu part food tasting ni kena bawa parents korang dan suruh diorang tentukan. Korang juga boleh datang ke Open Day mereka untuk lagi senang korang nak berurusan seperti minta harga, food tasting, try baju terus dan lain-lain lagi. Time Open Day lagi best taw, dioraang akan bagi hara yang the best untuk korang . hihihi

Β 

PALING PENTING ! Pastikan korang dah susun bajet perbelanjaan korang.Β  Let say lah kalau korang tak ambil full pakej dengan wedding planner sekali pon, korang kena juga keluar kan duit untuk part-part yang lain walaupun sekecil semut kena ada dalam kira-kira korang.

Β 

BONUS KlikΒ MyWeddingPlannerΒ untuk download e-book ini secara PERCUMA !!! Segala perancangan perkahwinan anda akan lebih mudah & teratur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*